AMH testi yumurtalıktan salgılanan Anti Mullerian Hormonunu ölçen ve yumurtalık rezervinin durumunu gösteren testtir. AMH (Anti - Müllerian Hormon), doğrudan yumurtalıktan salgılanan bir glikoproteindir. 6 mm ye kadar olan yumurta hücrelerinden salgılanır. AMH salgısı kız çocuklarında 36. gebelik haftasında başlar, menopoza kadar devam eder. Kadında mevcut yumurta miktarını göstermek amacıyla AMH testi giderek yaygınlaşmakta ve yumurta sayısı ile güçlü bir ilişkisi olduğu düşünülmektedir. Yumurta sayısı azaldıkça kan düzeyleri düşüş gösterir. AMH salgısının yine önemli bir belirteçi olan Folikül Stimülan Hormon (FSH) ile bağlantısı yoktur. AMH ölçümlerinin FSH ‘ya oranla bazı avantajları da vardır.
Ancak unutulmamalıdır ki AMH düzeyleri gebelik konusunda kesin bir sonuç vermez, menopoz yaşı hakkında da belirleyici değildir , çok düşük AMH düzeylerinde de gebelikler elde edilmiştir.
38 yaşın altındaki normal yumurta sayısına sahip sağlıklı bir kadında kanamanın 3. gününde yapılan kanda AMH değerleri 2.0-6.8 ng/ml’dir, ancak polikistik yumurtalığı olan hastalarda yüksek seviyede bulunmuştur.
AMH kadının doğurganlığını ve tedaviye vereceği yanıtı belirlemede yapılır. AMH düzeyleri yumurtalıktaki yumurta sayısıyla bağlantılıdır, düşük AMH seviyesi olan bir kadın büyük ihtimalle tedaviye kötü yanıt verecektir. Ayrıca düşük AMH düzeyleri azalmış yumurtalık rezervi hakkında da bilgi verecektir.
AMH normal değerinin kadınlarda kaç olmalı konusunda net bir görüş birliği olmasa da genel olarak 1-3 ng/ml arası (bazı araştırmacılara göre 2-4 arası) normal kabul edilir.
AMH testinde bu değerlerin altında ve üstündeki sonuçlar gebelik elde etme başarısının düşük olduğunu gösterir.
AMH testi kadın ovulatuar siklusu (adet ve yumurtlama döngüsü) süresince ve farklı sikluslar arasında değişiklik göstermez. Yani AMH testi adet döngüsünün kaçıncı günü yapılırsa yapılsın benzer değerler elde edilir, bu nedenle diğer yumurtalık rezerv tahlilleri gibi adetin 3. günü bakılması şart değildir. Adet kanaması olan veya olmayan her dönemde amh testi yapılabilir. Tahlilin aç veya tok karnına yapılması fark etmez. AMH Testi diğer kan testleri gibi koldaki damarlardan alınan kan ile yapılmaktadır. AMH Testi için açlık veya tokluk fark etmemektedir.
AMH Testi laboratuvarlarımızın tüm şubelerinde yapılmaktadır. AMH testi hakkında çağrı merkezimizi arayarak ayrıntılı bilgi ve randevu için hasta danışmanlarımızla görüşebilirsiniz.
Copyright © 2024 Mavi Laboratuarlar Grubu
Bu internet sitesi Mavi Laboratuarlar Grubu tarafından hazırlanmaktadır. Bu internet sitesinde yer alan içerik sadece bilgilendirme amaçlı olup, herhangi bir şekilde tıbbi öneri verme veya herhangi bir hekim-hasta sağlama amacı ile oluşturulmamıştır. Sitedeki bilgilerin, hekim muayene ve konsültasyonu sonucu sağlanan bilgilerle kıyaslanamayacağı kullanıcılar tarafından göz önünde bulundurulmalıdır.